Små Ting Kan Gøre Meget For Sikkerheden

Uheld

De fleste af os går rundt og tror, at vi er ganske magtesløse overfor de forfærdelige ting, der sker rundt omkring i verden. Vi hører om voldsomme ulykker i nyhederne, og læser om sørgelige skæbner i vores magasiner: og det gør os utrygge. Det får os til at føle, at verden er farlig, og at der ikke er noget vi kan gøre ved det. Men det er ikke rigtigt! For små ting, kan gøre rigtigt meget for sikkerheden: ikke bare din egen sikkerhed, men også dine medmenneskers.

Jeg kan eksempelvis fortælle en personlig historie om sidst jeg gik forbi en byggeplads. Jeg er en nysgerrig sjæl, og kan ikke lade være med at kigge ind på byggepladser og lignende indhegnede ting, når der er et hul i hegnet, eller en dør står åben. Jeg var gået forbi denne byggeplads mange gange før, da den ligger på ruten til mit arbejde. Jeg havde en gang imellem får øjenkontakt med nogle af arbejderne derinde, og nikket godmorgen til dem. Så en dag, kom jeg forbi, og lagde mærke til, at en af dem ikke havde sit sikkerhedsudstyr på. Hjelmen havde han i hånden, og vesten var smidt over hans skulder. Det var altså ikke fordi han havde fri: arbejdet var i fuld gang, og en kran flyttede rundt på ting over arbejdernes hoveder. Jeg fik øjenkontakt med ham, og besluttede mig her for, at kommunikere til ham, hvor farligt det han havde gang i var.

Jeg kan bedst beskrive det som, at da vi fik øjenkontakt, så måbede jeg. Det må have fanget hans nysgerrighed: han kunne godt se, at et eller andet overraskede mig, og nok fornemme, at det havde noget med ham at gøre. Dernæst blev mit ansigt stramt, og mine bebrejdende øjne kom frem. Hans øjne blev større, og jeg anede en let forvirring. Derefter kiggede jeg op på kranen over hans hoved – bare i et halvt sekund – og så ned på han igen, med det samme bebrejdende blik. Han kiggede op, kiggede ned igen, og pludseligt spærrede han sine øjne op, og tog med det samme sin sikkerhedshjelm på, og begyndte at hoppe i jakken. Han smilede til mig, og vinkede farvel.

Det lyder måske som en lang proces, men det hele tog ikke mere end et par sekunder. Det tog ikke noget tid ud af min daglige rutine: jeg går altid forbi den byggeplads, og jeg stoppede ikke op for at kommunikere med arbejderen. Alligevel føler jeg, at jeg gjorde en potentielt stor forskel den dag: tænk hvis noget var faldet ned? Der er en grund til, at de skal have det sikkerhedsudstyr på, og det ved de jo også godt. Nogle gange skal folk bare lige mindes om, at passe på sig selv, og det kan gøres nemt og hurtigt.